Actieve burgerparticipatie in Schepdaal blijkt groot succes

Op 30 januari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit & Openbare Werken, Ruimtelijk beleid

De in 2015 opgerichte werkgroep voor de herinrichting en mobiliteit in Schepdaal, boekt grote vooruitgang. Zo was de enkele richting in de Eylenbosschtraat, die afgelopen gemeenteraad werd goedgekeurd, een van de door deze groep aangehaalde voorstellen

Sindsdien kwam de werkgroep al tot enkele voorstellen, gedragen door zowel de bewoners als het schepencollege. Een mooie vorm van actieve burgerparticipatie!

Op korte termijn werden zo een aantal “quick-wins” gerealiseerd:

  • De kleuterschool op de Vredestraat werd éénrichting en verkeersveilig gemaakt met de Octopussignalisatie.
  • Op vraag van de handelaars werden er voor 3 kleine blauwe zones (kortparkeren) ingericht.
  • Aan de Klimop (lagere school) op de Marktstraat werd de eerste Dilbeekse schoolstraat ingesteld, ook met de Octopussignalisatie.
  • Het kruispunt van de Dreef en de Geraardbergsestraat, dat heel breed en gevaarlijk was voor de zwakke weggebruiker werd versmald met andere belijning en het zebrapad naar Mollekesweg werd dichter bij het kruispunt gelegd.
  • In de Eylenbosschstraat en de Kerkhofstraat werden proefprojecten met éénrichtingsverkeer opgezet.

Na evaluatie met de Schepdaalse werkgroep werd besloten de éénrichting in de Kerkhofstraat af te schaffen en de straat veiliger in te richten met parkeervakken. De éénrichting in de Eylenbosschstraat blijft behouden en de zone 30 wordt uitgebreid naar heel de zone tussen Dreef en Geraardsbergsestraat. De defenitieve éénrichting in de Eylenbosschtraat gaat gepaard met het invoeren van afgebakende parkeervakken die het verkeer moeten afremmen.

“Volgende stap is de definitieve inrichting van de Schepdaalse kern,” zegt Stijn Quaghebeur. “Er zijn middelen ter beschikking om een streefbeeld te maken voor een nieuwe dorpskern voor Schepdaal, waar Marktplein en de Eylenboschstraat deel van uit maken. Op die manier kunnen we in de volgende legislatuur naar uitvoering gaan en wordt ook de dorpskern van Schepdaal aangepakt!”

Het burgerinitiatief kent ook op andere plaatsen interesse. De woordvoerder van het project, Dirk Evenepoel, is uitgenodigd als spreker op het event “Hoe woonomgevingen kindvriendelijk maken?” georganiseerd door de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en het kinderrechtencommissariaat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is