Chloorarme Dilkom is groot succes

Op 29 maart 2017, over deze onderwerpen: Sport

Vorig jaar werd in het Dilbeekse zwembad een proefproject opgestart om van Dilkom het eerste chloorarm zwembad te maken. Het water is nog steeds proper en zwemmers hebben minder last van chloor.

Vorig jaar werd zwembad Dilkom even gesloten nadat er een technisch defect was ontstaan. Een kleine ramp, want het Dilbeekse zwembad had net heel wat festiviteiten op de planning staan naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Dilkom. Er werd van de nood dan maar een deugd gemaakt door meteen heel wat aanpassingen aan het filtersysteem van het zwembad toe te passen. Dilkom startte met een pilootproject en werd zo het eerste chloorarme zwembad van Vlaanderen.

Een jaar later zijn de resultaten positief: de chloorarme installatie is gezonder én milieuvriendelijker. Hoewel het pilootproject nog een jaar moet lopen, is men bij Dilkom al enorm tevreden over de alternatieve installatie.

“Uit tests blijkt dat de kwaliteit van ons water enorm goed scoort”, zegt directeur Stef Desmet. “Er zitten geen bacteriën in het water en de luchtmetingen zijn telkens perfect. Dilkom is dankzij deze investering een kerngezond zwembad.”

De positieve cijfers zijn het resultaat van een filtersysteem, uitgevonden door Jan Van den Bulcke van Oxytronix. Al acht jaar lang ontwikkelt hij chloorarme filtersystemen voor privézwembaden. Daarbij wordt maar een kwart van de normale hoeveelheid chloor gebruikt.

Irritatie verdwijnt

“Met chloorarm water verdwijnen de irritatie op luchtwegen en de prikkelende ogen”, zegt Van den Bulcke. Voorlopig is het systeem in openbare zwembaden nog niet toegelaten, omdat er volgens de wetgeving een bepaalde hoeveelheid chloor in het water moet zitten. Dilkom kreeg als pilootproject een uitzondering.

“Die wet mag worden aangepast”, zegt Stef Desmet. “Ons zwembad is veel gezonder dan voordien. En omdat er minder chloor in het water zit, is het water dat in de riolering verdwijnt minder schadelijk voor het milieu.” Ook sportschepen Anneleen Van den Houte (N-VA) is laaiend enthousiast. “Dit project heeft alleen maar voordelen. Dankzij de chloorarme installatie kunnen onze Dilbekenaren veel gezonder komen zwemmen. Ik raad iedereen aan om dat eens te proberen. "Tijdens de Paasvakantie kunnen Dilbekenaren het chloorarme zwembad komen uittesten. Er wordt namelijk 30 procent korting op een zwembeurt gegeven. (dhh)

Dieter Hautman & dhh ■

Het Nieuwsblad/Regionaal: Brussel-Noordrand,

Wo. 29 Mar. 2017, Pagina 4

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is