20 gemeenten in de Vlaamse Rand - waaronder Dilbeek - kunnen bij schoolinschrijvingen voorrang geven aan Nederlandstaligen

Op 1 augustus 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaams karakter
Voorrang voor Nederlandstaligen bij schoolinschrijvingen

De Vlaamse Regering heeft een lijst goedgekeurd met 20 gemeenten die een uitgebreider voorrangsbeleid mogen voeren bij schoolinschrijvingen. De 19 gemeenten van de Vlaamse Rand én Halle kunnen vanaf volgend schooljaar in het basisonderwijs voorrang geven aan kinderen uit de eigen gemeente.

In de scholen van het secundair onderwijs kunnen dan weer 70% van de beschikbare plaatsen voorbehouden worden aan leerlingen die in het verleden altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs.

“De onderwijskwaliteit staat vandaag onder extra grote druk in deze 20 gemeenten”, zegt minister van Onderwijs en Vlaamse Rand Ben Weyts. “Die specifieke uitdagingen verdienen een specifieke aanpak”.

“De gemeenten in de Vlaamse Rand hebben nood aan dit beleid op maat”, zegt Weyts. “We kampen in onze streek nu eenmaal met een sterke instroom van anderstaligen. Kinderen vinden soms geen plaats meer in hun eigen gemeente. De onderwijskwaliteit komt onder druk te staan.
We kunnen nu voorrang geven aan wie effectief in onze regio woont én aan wie consequent kiest voor het Vlaams onderwijs en de Nederlandse taal”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is