Dilbeek naar watermaatschappij “De Watergroep”

Op 7 september 2017, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening

U weet het misschien niet maar tot nu toe heeft u de hoogste waterfactuur in heel Vlaanderen. Deze krijgt u van intercommunale IWVB. Een situatie die N-VA Dilbeek niet langer kon dulden! In zee gaan met de nieuwe watermaatschappij zal de Dilbekenaars een flinke duit besparen.

Vooral de dure uitbating door Vivaqua dreef de waterprijs gevoelig op. Dilbeek was dan ook nog zo slim geweest om 7 jaar geleden haar waternet aan de Brusselaars te verkopen, waardoor we met handen en voeten gebonden waren aan een door Brusselse politici gedomineerde (en dure) watermaatschappij.

Samen met N-VA burgemeester De Coninck van Sint-Pieters-Leeuw, zette schepen Stijn Quaghebeur zijn tanden in het dossier. Ze konden uiteindelijk de uittreding bekomen van de Vlaamse Randgemeenten uit Vivaqua. De Brusselse politici waren niet van plan de Vlaamse gemeenten te laten gaan maar met steun van het Vlaams Parlement kwam alles in een stroomversnelling. De uittreding maakt ook de ontbinding mogelijk van het onnodige IWVB. Deze start vanaf 1 januari 2018.

Op zoek naar nieuwe watermaatschappij

Intussen werd een uitgebreide marktbevraging gedaan. Uiteindelijk kwam watermaatschappij “De Watergroep” als meest voordelige uit de bevraging en werd deze officieel aangesteld door de gemeenteraad op 5 september. De Watergroep is een coöperatieve vennootschap (geen intercommunale) en de grootste watermaatschappij van Vlaanderen. Zij bedienen 3 miljoen klanten en beheren een net van 33.000 km.

Wat met de waterprijs?

De eigenlijke waterprijs zal dalen met 7% ten opzichte van vandaag. De Dilbekenaars zullen samen 1,4 miljoen euro minder betalen aan water! Bovendien worden alle investeringen in waterleidingen nu gedragen door de watermaatschappij zelf. In ruil neemt de Watergroep het waternet over en houdt Dilbeek aan deze operatie meer dan 6,5 miljoen euro over, een bedrag dat indirect ook aan de burgers ten goede zal komen. Wat N-VA betreft kunnen hierdoor een aantal noodzakelijke investeringen versneld worden!

Stijn Quaghebeur: “N-VA heeft het voortouw genomen in heel deze operatie. Samen met Luc De Coninck hebben we bekomen wat niemand voor mogelijk achtte: een uittreding uit de Brusselse intercommunale, de ontbinding van de nutteloze en dure intercommunale IWVB, een lagere waterprijs voor de burgers én extra middelen om te investeren. De kracht van verandering in de praktijk!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is