Versterking veiligheidsmiddelen voor Politiezone Dilbeek

Op 4 december 2023, over deze onderwerpen: Veiligheid

De Dilbeekse gemeenteraad keurde de aanschaf goed van meerdere werkinstrumenten voor de Dilbeekse politie. En dat ter versterking van het gevoerde veiligheidsbeleid. Een mobiel flitstoestel, 14 bodycams, een Virtual Reality Systeem, en hard- en software om bewijsmateriaal te verzamelen van in beslag genomen GSM’s. Eveneens werd er toestemming gegeven om drones in te zetten bij veiligheidsoperaties boven het grondgebied van Dilbeek. De aankopen zijn samen goed voor een investering van 147.000 euro.

Nieuwe technologie ondersteunt veiligheidsbeleid

Naast de aankoop van een extra mobiel flitstoestel, springt de aankoop van een “Virtual Reality” systeem in het oog. Een digitaal platform waarmee allerhande situaties nagebootst kunnen worden. Zo worden vandaag de scholingen voor agenten in ‘het doorzoeken van gebouwen’ in leegstaande gebouwen geroganiseerd. Dat kan nu ‘virtueel’ in een beperkte ruimte.

Om de veiligheid van de operationele politiemedewerkers en de burgers te versterken​, alsook het bewijs tegen overtreders van de wet of arrestanten te vergroten, werd overgegaan tot aankoop van 14 bodycams.

Verder is er een opschaling van de hard- en software UFED4PC om bewijsmateriaal te verzamelen van in beslag genomen gsm's. Hiermee kan de lokale recherche alle gegevens van een gsm-toestel   bekijken en als bewijslast toevoegen aan een recherchedossier. 

De gemeenteraad gaf eveneens toestemming voor het gebruik van camera’s die verbonden zijn aan een onbemand luchtvaarttuig (drone) dat kan ingezet worden bij veiligheidsoperaties boven het grondgebied van Dilbeek.

Ook werd de uitbreiding van het interzonaal samenwerkingsprotocol FOCUS goedgekeurd: een dataplatform dat de mogelijkheid biedt om vanop het terrein diverse databronnen te raadplegen, informatie uit te wisselen en dus efficiënter te werken. 

Versterkt veiligheidsbeleid

Veiligheid is een topprioriteit voor de inwoners. Een beleidsthema waar het gemeentebestuur van Dilbeek dan ook permanent op inzet. Uit de laatste Veiligheidsmonitor - een driejaarlijkse bevraging over diverse veiligheids- thema’s die door de Federale Politie ism Binnenlandse Zaken voor alle politiezones wordt opgemaakt – voelt 67% van de Dilbeekse bevolking zich ‘zelden of nooit’ onveilig, tegenover 33% ‘altijd-vaak-soms’.

Willy Segers, burgemeester (N-VA): “Deze beslissingen kunnen er enkel maar toe bijdragen om ons veiligheidsbeleid te versterken en zijn een logische verdere stap in het beleid dat de voorbije 12 jaren werd uitgerold. De  operationele capaciteiten van de Dilbeekse politie worden hiermee nogmaals duidelijk opgeschaald.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is