Besparen om financieel gezond te blijven

Op 8 december 2022, over deze onderwerpen: Financiën

Alle gezinnen, verenigingen en bedrijven voelen vandaag de gevolgen van de snel opeenvolgende crisissen (corona, Oekraïne, energie, …). "Ook de gemeente Dilbeek wordt hiermee geconfronteerd. Stijgende grondstofprijzen, opeenvolgende loonindexeringen, stijgende energiekosten, … dwongen het bestuur een aantal scherpe keuzes te maken om Dilbeek bruisend en leefbaar, maar ook financieel gezond te houden. Op het einde van de rit willen en moeten we immers afsluiten met een budget in evenwicht," zegt Burgemeester Willy Segers.

Context: Lokale besturen moeten, in tegenstelling tot de Vlaamse en federale overheden, een begroting in evenwicht hebben. Er mag met andere woorden geen euro tekort zijn.

Volgende maatregelen heeft het gemeentebestuur genomen:

1. Algemene belastingen worden niet verhoogd

We mogen de stijgende kosten niet doorrekenen aan gezinnen en bedrijven. Ook zij staan immers financieel onder druk. Het verhogen van de algemene lokale belastingen (aanvullende personenbelasting en onroerende voorheffing) is dan ook niet aan de orde. Een aantal specifieke belastingen, zoals de belasting op tweede verblijven en overtredingen m.b t. parkeren in de blauwe zone, worden wel verhoogd.

2. Geen vermindering van personeel

Als we kwaliteitsvolle brede dienstverlening willen bieden aan de Dilbekenaar, hebben we sterke medewerkers nodig. We blijven dan ook investeren in het personeel en zoeken naar nieuwe collega’s om cruciale openstaande vacatures in te vullen.

3. Winterplan en verduurzaming

Om de energiefactuur van de gemeente zo laag mogelijk te houden, kondigde het bestuur in oktober al een winterplan aan voor de winterperiode 2022-2023. Speerpunten zijn het sluiten van een aantal gebouwen deze winter, verlagen van de temperatuur in alle gemeentelijke gebouwen en ’s nachts doven van de straatverlichting.

Verder wordt er nu voor gekozen om versneld ongeveer € 2.000.000 te investeren in energiebesparende maatregelen in gemeentelijke gebouwen, zodat ook op lange termijn verantwoord wordt omgegaan met energie.

4. Toekomstgericht investeringen

Toekomstgericht investeren in de Dilbeekse kernen, straten en gebouwen blijft voorop staan. Als we investeren, moet het ook goed zijn. Binnen de hoge investeringsambities van het bestuur werden een aantal projecten verschoven in de tijd om alles toch betaalbaar te houden. In de periode 2023-2025 zal nog steeds om en bij de € 60.000.000 in de toekomst van Dilbeek geïnvesteerd worden. Bij investeringsprojecten wordt ook steeds maximaal gebruik gemaakt van mogelijke subsidielijnen. De komende drie jaren wordt alleszins hard verder gewerkt aan onder meer het realiseren van: - de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum in Itterbeek; - het vernieuwen van de atletiekpiste; - de herinrichting van centrum Groot-Bijgaarden en centrum Sint-Ulriks-Kapelle; - het vernieuwen van de Baron de Vironlaan, Brusselstraat (Sint-Ulriks-Kapelle), Stationsstraat, Palokewijk,…; - het uitbreiden van de basisschool Klimop.

5. Verkeersveiligheid blijft prioritair

Veel inwoners geven aan dat automobilisten zich niet steeds aan de maximale snelheid houden. Recent gaf Vlaanderen de mogelijkheid aan lokale besturen om hier actiever mee aan de slag te gaan. Een Dilbeeks netwerk van trajectcontroles op strategische locaties zal de komende jaren dan ook uitgerold worden. Dit moet onder meer ook bijdragen aan het verhogen van de veiligheid in schoolomgevingen. Bovendien kunnen deze camera’s ook ingeschakeld worden voor politionele taken (misdaadbestrijding).

6. Verenigingen steunen

Tal van Dilbeekse verenigingen rekenen, naast ondersteuning op vlak van infrastructuur, voor hun werking op een financiële tussenkomst van de gemeente. Deze subsidiebudgetten blijven dan ook ongewijzigd. Een aantal subsidies die niet onmiddellijk tot de kerntaken van de gemeente behoren worden wel herbekeken.

7. Gerichte maatregelen in plaats van kaasschaaf

Het bestuur heeft zich ervoor behoed om in de dagelijkse werking van de gemeentediensten de klassieke kaasschaaf boven te halen. Door middel van gerichte maatregelen zijn de uitgaven van de gemeente jaarlijks met ruim € 1.000.000 verlaagd. Door een goede planning en creatieve oplossingen zal de impact hiervan beperkt blijven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is