Gemeente bespaarde al honderdduizenden euro’s dankzij Winterplan: “Maar grote inhaalbeweging komt nog”

Op 7 februari 2023, over deze onderwerpen: Energie

In oktober van vorig jaar werd het Dilbeekse Winterplan aangekondigd, een plan om het gas- en elektriciteitsverbruik stevig terug te dringen binnen de gemeentelijke diensten. Algemeen genomen werd de temperatuur in de gebouwen van Groep Dilbeek teruggeschroefd naar 19 graden. Het gaat dan over de temperatuur in onder meer burelen, vergaderzalen, eetruimtes, klaslokalen, feestzalen en theaterzalen.

In een aantal gevallen is er nog drastischere ingegrepen en werd er voor gekozen om verschillende gebouwen te sluiten. Dit is onder andere al enkele maanden het geval voor het Castelhof, het kasteel-gemeentehuis de Viron en het atelier van team Patrimonium.

Schema

Het plan, dat half oktober werd uitgerold, blijft verder lopen tot eind maart 2023 maar het lokaal bestuur van Dilbeek ziet nu reeds de eerste resultaten, en die zijn positief voor de gemeentekas.

“Onze inspanningen van de voorbije maanden werpen hun vruchten af. We zijn halverwege de periode van het Winterplan en op het vlak van elektriciteit hebben we ongeveer de helft (49%) van het volume dat we beogen te besparen met het winterplan behaald”, zegt een tevreden schepen van Gebouwen David De Freyne (N-VA). Voor gas hebben we zelfs maar liefst 82% van onze beoogde besparing behaald. We zitten dus op schema.”

Personeelsleden

Financieel omgerekend gaat het om een voorlopige besparing van zo’n 266.00 euro. De schepen beseft dat dit mooie resultaat enkel gerealiseerd kon worden door de dagelijkse inzet van de personeelsleden.

“Het gaat daarbij niet enkel om het werken in een omgeving met een graadje minder warmte of het dagelijks opvolgen van energiebesparende maatregelen. Het verhuizen naar een andere locatie met alle praktische gevolgen legt ook een extra druk op personeelsleden en de werking van een team”, gaat De Freyne verder. “Wij willen hen dan ook hartelijk danken voor de inzet de voorbije maanden.”

Tot slot laat de schepen weten dat er intussen hard gewerkt wordt aan structurele stappen. “Een heuse inhaalbeweging op het vlak van energiebesparing binnen onze gemeentelijke gebouwen is iets waar we intussen verder aan werken de komende tijd”, sluit de schepen af.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is