Wekelijkse inzameling GFT vanaf januari

Op 23 september 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu en energie

Vanaf begin volgend jaar zal GFT (Groente-, fruit- en tuinafval) wekelijks ingezameld worden in plaats van tweewekelijks. Dit is het resultaat van de evaluatie die de gemeente heeft gemaakt een half jaar na de invoering van de GFT-inzameling. Met de beslissing om GFT wekelijks in te zamelen vanaf begin 2024 toont Dilbeek aan dat ze luistert naar de bekommernissen van haar inwoners.

Dilbekenaar is op de goede weg

Onze partner Intradura heeft vastgesteld dat sinds de invoering van de GFT-inzameling begin dit jaar de hoeveelheid restafval in Dilbeek met maar liefst één vijfde is gedaald! De hoeveelheid PMD-afval is dan weer toegenomen met bijna 20%, wat uiteraard een goede zaak is. De ingezamelde hoeveelheid GFT bedraagt 442 ton voor de eerst zes maanden van dit jaar, wat volgens Intradura een goed cijfer is voor een startende gemeente.

Bestuur luistert naar de burger

"Tijdens de afgelopen zomermaanden nam het aantal klachten en vragen van de burgers rond de tweewekelijkse frequentie van de GFT-inzameling toe. Het Dilbeekse bestuur heeft hier zéér goed naar geluisterd in haar evaluatie van het afvalbeleid. Het bestuur heeft dan ook beslist om de frequentie van de GFT-inzameling op te trekken: vanaf 2024 zal deze wekelijks plaatsvinden in plaats van tweewekelijks. Met deze maatregel wil het bestuur het sorteren blijven stimuleren," zegt burgemeester Willy Segers.

Afvalbudget

Het budget dat de gemeente in 2024 voorziet voor de huis-aan-huisinzameling bedraagt 2,1 miljoen euro. De omschakeling naar een wekelijkse GFT- inzameling heeft een impact van ruim 300.000 euro. De ingeschatte opbrengsten voor 2024 van huis-aan-huisinzameling (verkoop vuilzakken en rolcontainers) bedraagt 1,2 miljoen euro. "Afvalophaling brengt dus niet op maar kost de belastingbetaler jaarlijks een klein miljoen euro. Elke ingreep moet dus zorgvuldig worden afgewogen," vervolgt Willy Segers.

Concreet

Concreet zal de GFT-inzameling vanaf 2024 elke maandag plaatsvinden.
De frequentie van de restafvalinzameling blijft ongewijzigd: dit zal om de twee weken ingezameld worden, maar wel op vrijdag (i.p.v. maandag).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is