11 juli: een open feest voor onze gemeenschap

Op 23 juni 2014

De organisatie van de 11 juli-viering heeft ver buiten onze gemeentegrenzen commotie veroorzaakt. Wat alle inwoners zou moeten samenbrengen, lijkt nu mensen eerder te verdelen. N-VA-Dilbeek betreurt dat ten zeerste. Dat mag niet de bedoeling zijn.

De voorbije jaren heeft Willy Segers als schepen voor Vlaamse Aangelegenheden grote inspanningen geleverd om de viering van onze gemeente een ander elan te geven. Hij zorgde voor een aantal fundamentele veranderingen. De viering evolueerde van een besloten zitting naar een openluchtgebeuren. Het evenement werd een gezinsvriendelijke bijeenkomst. Ons bloeiende verenigingsleven werd volop in de kijker gesteld. Een informele drink liet alle aanwezigen toe om plannen te delen en gezellig bij te praten. De viering vormde ook de start van een bruisend weekend, met als hoogtepunt het Vijverfestival. Officieel is 11 juli is het ‘feest van de Vlaamse Gemeenschap’. Twee kernwoorden zijn voor ons van belang: ‘feest’ en ‘gemeenschap’. Dat concept heeft N-VA altijd verdedigd.

N-VA heeft enorm veel waardering voor het onbaatzuchtige vrijwilligerswerk van zovele inwoners van onze gemeente. Tal van mensen spenderen hun avonden, weekends en andere vrije tijd aan het voorbereiden, begeleiden, organiseren en bijwonen van diverse initiatieven. Vrijwilligers die dat engagement opnemen, verdienen ook de erkenning voor hun verantwoordelijkheid. Niemand heeft behoefte aan een spreekwoordelijke schoonmoeder die over de schouder meekijkt en initiatieven naar haar hand probeert te zetten. Wel staat het gemeentebestuur zo veel mogelijk klaar om projecten alle ruimte te geven en waar nodig (logistiek of financieel) te ondersteunen. Als de leden van de cultuurraad samen beslissen om de 11 juli-viering op een andere manier te organiseren, dan vormt dat hun keuze. Vanzelfsprekend dienen zij naar het nodige draagvlak te zoeken en met alle gevoeligheden rekening te houden. Daarom is het net jammer dat het programma van de viering zoveel deining veroorzaakt(e). N-VA gaat ervan uit dat alle betrokkenen ter goeder trouw hebben gehandeld. Wel wijst N-VA resoluut de insinuaties van de hand dat mandatarissen van de partij de organisatie zou teruggefloten hebben. Wie dit beweert, probeert van deze gelegenheid gebruik te maken om de beeldvorming om andere redenen te beïnvloeden.

N-VA pleit voor een open evenement, waar alle inwoners van Dilbeek zich toe uitgenodigd voelen om samen het feest van onze Vlaamse Gemeenschap op een eigentijdse wijze te vieren. Dat hebben we in het verleden altijd consequent verdedigd. En dat zullen we met overtuiging ook blijven doen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is