Beleidsparticipatie: we starten de nieuwe werking op!

Op 20 december 2022

Beleidsparticipatie staat in Dilbeek al langer hoog aangeschreven. Daarom dat we ook inpikten op de verwachtingen van de Vlaamse overheid om een participatiebeleid te ontwikkelen dat betrokkenheid en inspraak van àlle burgers en doelgroepen garandeert.

In Dilbeek liep daartoe de voorbije 2 jaren een omvormingstraject met alle huidige adviesraden en geïnteresseerde burgers, begeleid door een extern gespecialiseerde partner Levuur. Gezamenlijke evaluatie leerde ons dat de huidige adviesraden nog slechts weinig advies verstrekken. Dat meerdere adviesraden nog weinig heil zien in het huidige model van samenkomen. Dat in een veranderende samenleving mensen zich makkelijker inzetten voor concrete projecten of beleidsvraagstukken, in plaats van langdurige engagementen aan te gaan. En vooral: de zorg om àlle burgers kans te geven om deel te nemen aan het participatiebeleid, niet enkel diegenen die lid zijn van een vereniging of adviesraad.

Dit resulteerde in het participatiemodel dat op de gemeenteraad van 20/12/22 werd goedgekeurd. Hiermee willen we een hedendaags antwoord geven aan de vraag van burgers die inspraak willen in het gemeentelijk beleid.

HOE?

Vanaf 2023 starten we met dit nieuwe model waarbij burgers betrokken worden om samen met gemeentelijke medewerkers en politici na te denken en vorm te geven aan beleid. Het digitaal platform www.doemee.dilbeek.be wordt hiervoor een belangrijk informatieknooppunt. Dit zowel voor burgers en verenigingen die actief deelnemen maar ook voor geïnteresseerden die het vanop afstand willen volgen.

Ook via fysieke overlegmomenten door middel van participatiefora wordt de vinger aan de pols gehouden. Ze zullen de draaischijf worden voor burgers en beleid om te inspireren, lopende projecten op te volgen, ideeën aan te reiken,…

Om dit alles in goede banen te laten lopen, zal Dilbeek een participatieconsulent in dienst nemen. Dit wordt de centrale figuur die het overzicht zal bewaken over de verschillende participatieprojecten. Samen met een delegatie van burgers, bestuur en administratie - de "spil" - wordt het participatieproces opgevolgd.

Het spreekt voor zich dat onze bestaande verenigingen en buurt- en wijkinitiatieven ook essentiële partners zijn van dit nieuwe participatiemodel.

BELEIDSPARTICIPATIE DILBEEK 2.0 

De raadsbeslissing van 20/12/22 bevestigt de overstap naar dit nieuwe participatiemodel, het uitdoven van de rol van de traditionele adviesraden en de verdere uitwerking naar een definitief beleidsparticipatiereglement dat verder in 2023 zal worden voorgelegd.

Burgemeester Willy Segers: “Hiermee zet onze gemeente een belangrijke stap inzake het professionaliseren van ‘participatie en mee-beleidmaken’ door àlle burgers. Verenigd of niet: iedereen krijgt de kans op deelname en betrokkenheid. Bovendien is dit met de specifieke uitdagingen die onze gemeente - met meer dan 44.000 inwoners aan de rand van de stad - dagelijks ondervindt, een zeer belangrijk beleidsinstrument voor het bestuur om de vinger aan de pols te houden in de strijd tegen nefaste aspecten van verstedelijking, groeiende anonimiteit of het ontstaan van diverse snelheden in onze lokale gemeenschap.

Dilbeek is extern beroemd voor zijn dynamisch verenigings- en gemeenschapsleven. Ook de traditionele adviesraden hebben daar doorheen de decennia toe bijgedragen. Ook al verandert er een en ander: diè typische Dilbeekse spirit, beleving en betrokkenheid nemen we uiteraard mee in dit nieuwe participatiemodel!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is