Dilbeeks gemeentebestuur zit niet stil tijdens deze Corona-crisis

Op 29 april 2020, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening


Aanpak

De verplichte lockdown sinds 18 maart had ook zijn gevolgen voor de gemeentelijke werking. Telewerk werd de richtlijn voor de meeste diensten. Voor onze arbeiders werd aanvankelijk een gereduceerd werkschema voorbereid zodat alle veiligheidsnormen konden gerespecteerd worden. De loketfuncties werden gegarandeerd door enerzijds digitale afhandeling en anderzijds door werken op afspraak.


Extra-beschermingsmateriaal werd aangeschaft voor al onze personeelsleden.

De diverse teams maakten van de eerste weken van de lockdown ook gebruik om lopende of toekomstige projecten concreter voor te bereiden of uit te werken. Ook bepaalde herstellingswerken die vaak door de dagelijkse werking achterop bleven, werden nu prioritair aangepakt (zoals de betegelingswerken in Dilkom).

Onze gemeentescholen bleven beschikbaar voor de opvang van kinderen wiens ouders in de essentiële sectoren werkzaam zijn. Ook tijdens het Paasverlof maakten onze leerkrachten die kinderopvang waar. Uiteraard was het ook alle hens aan dek in ons Woonzorgcentrum Breugheldal, waar vanaf dag 1 met succes strikte veiligheidsmaatregelen werden gehanteerd.

Een aantal personeelsleden gingen ook steun verlenen in andere teams of geledingen: poetspersoneel van Vrije Tijd en scholen naar het woonzorgcentrum, administratieve ondersteuning verlenen in het triagecentrum in Lennik, … De politie bleef actief en staat naast de gewone werking ook bijkomend in voor de handhaving van de Coronamaatregelen op het terrein.   

De Dilbeekse crisiscel vergaderde haast dagelijks om de vele maatregelen van hogerhand en daaruit voortvloeiende vragen of problemen van burgers of organisaties te stroomlijnen.

De uitzonderlijke situatie bracht ook voor het gemeentebestuur wat nieuwigheden met zich mee: de wekelijkse videovergaderingen van het schepencollege, de gemeenteraad van 28 april via e-mail (vragen en antwoorden, stemmingen). Alles wordt in gereedheid gebracht opdat de raad van 26 mei ook via videovergadering kan verlopen, inclusief met livestreaming voor de bevolking.

Met de recente federale beslissingen richting exit-strategie, worden nu voorbereidingen getroffen om de gewone werking van de gemeentelijke diensten zo veel als mogelijk terug op te pakken. Uiteraard met garantie voor het respecteren van de veiligheidsmaatregelen en waar mogelijk in combinatie met het verderzetten van telewerken.

Eerste reeks maatregelen

Omdat ook de gemeente vandaag nog niet alle financiële gevolgen van deze Coronacrisis kan inschatten, was het tot nog toe niet evident om toch al een reeks steunmaatregelen uit te vaardigen.

Zo werd alvast beslist om de tussenkomsten van de afgelaste sneeuwklassen terug te betalen aan de ouders van de kinderen van Jongslag en De Klimop.  Ook een reeks belasting- en retributiereglementen werden tijdelijk geschorst: inname van het openbaar domein (voor werken, markten,…) en de huis-aan-huisverspreiding van niet-geadresseerd drukwerk. Ook voor de sportclubs werd de retributie voor onderhoudswerken aan de sportterreinen tijdelijk geschorst. Reeds betaalde huurgelden voor Dilbeekse infrastructuur, tickets voor Westrand of andere vergoedingen zullen worden terugbetaald of gecompenseerd.

Als lid van de eerstelijnzone Pajottenland komen we samen met de andere gemeenten ook tussen in de gemaakte kosten voor het triagecentrum in Lennik, waar ook Dilbeekse patiënten werden opgevangen. We bereidden ons voor om in onze regio een schakelzorgcentrum op te richten (Gossethotel). Ook hier zijn uiteraard kosten aan verbonden.

Al deze maatregelen werden tijdens de digitale gemeenteraad van 28 april goedgekeurd.

Intussen besliste het schepencollege vorige maandag ook de aankoop van mondmaskers voor alle inwoners. Ook onze Welzijnscampus Nieuwenbos verleent zijn steun voor de aanmaak van zelfgemaakte mondmaskers door vrijwilligers.

Nog een lange weg te gaan

Vermoedelijk komen er nog moeilijke weken en maanden aan. Niemand waagt zich aan voorspellingen wanneer en hoe deze pandemie achter de rug zal zijn. Het is in die omstandigheden als lokaal bestuur niet evident om reeds duidelijkheid te brengen over mogelijke andere steunmaatregelen. Temeer omdat bij elke fase die de federale Veiligheidscel afkondigt moet afgewacht worden welke rol de lokale besturen daarin moeten spelen. Het gemeentebestuur inventariseert intussen alvast alle vragen of problemen van burgers, verenigingen of organisaties. Het is echter afwachten op het verdere verloop  van deze crisis en het daarbij horende financiële totaalplaatje om daar klaarheid in te krijgen.

Intussen houden wij zeker dagelijks iedereen op de hoogte van onze Corona-nieuwsjes via de gemeentelijke webstek, sociale media en infoblad. Ook al onze N-VA mandatarissen staan voor jullie paraat!

Want,  ook in moeilijke omstandigheden blijft onze leuze: “Waar een wil is, is een weg!” En alvast onze dank aan iedereen die tijdens deze moeilijke periode zijn steentje bijdroeg !
Hou jullie gezond !


 

Willy Segers         Stijn Quaghebeur         Diane Van Hove       Anneleen Van den Houte
Burgemeester      Schepen                       Schepen                  Schepen    

 

Mandatarissen:

Jan Erkelbout     Frank De Dobbeleer      Karine Hellinckx       Kurt Dedobbeleer
Fre Vanhee         Harry De Win                 Katrien Van Lint       David De Freyne

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is