Pampoelhuis, moeilijke maar moedige beslissing!

Op 25 september 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Pampoelhuis
gemeentehuis Groot-Bijgaarden

Het Pampoelhuis, zeg maar het oud gemeentehuis van Groot-Bijgaarden, is een beschermd monument.
Het staat echter al jaren zo goed als leeg en is dringend aan renovatie toe. Het gemeentebestuur van Dilbeek moet nu kiezen waar het de komende jaren geld zal aan besteden.
Voor Groot-Bijgaarden wordt gewerkt aan de herinrichting van Hoogveld, Molenberg, Elzenstraat, Bosstraat (deel) en Jozef Mertensstraat (fase 2), een nieuwe sportkantine
en niet in het minst een masterplan voor Bijgaarden-Centrum.
Een strategisch project dat meer groene ademruimte moet brengen in een gemeente onder stedelijke druk.

De verleiding is daarbij groot om het Pampoelhuis nog even te laten liggen. Maar hoe langer je wacht met zulk monument, hoe sneller de kosten oplopen.
Sinds 20 jaar kon ook niemand een zinnige bestemming voor deze gebouwen vinden. En gebouwen renoveren om nadien een bestemming te zoeken, is ook geen goed bestuur.

Daarom gaat N-VA Dilbeek akkoord om deze gebouwen te koop te stellen. Weliswaar onder de voorwaarde dat ze een gepaste bestemming krijgen in het centrum van de gemeente.

Muziekacademie
Een afdeling van de muziekacademie van Sint-Agatha-Berchem gebruikt de achterliggende oude klaslokalen.
En met veel succes, veel mensen maakten al kennis met de muziek en het enthousiasme van de muzikanten. N-VA Dilbeek staat er dan ook op dat deze afdeling verder moet kunnen werken.
Dilbeek ontving vorig jaar heel wat subsidies voor scholenbouw. Daarbij werd telkens gepleit voor multifunctionele schoolgebouwen.
Hier ligt nu een unieke kans om de daad bij het woord te voegen. Veel klaslokalen staan leeg vanaf 17 uur, net op het ogenblik dat de muzieklessen starten.
Het lijkt ons een geweldige opportuniteit om hier een samenwerking met de muziekwereld op te bouwen.
Voor veel ouders zal het ook eenvoudiger zijn als zoon of dochter op dezelfde locatie muziekles kan volgen, in plaats van telkens van hot naar her te moeten rijden.

Het Pampoelhuis is er en blijft er. Wie van dit gebouw houdt, beseft dat er eindelijk moet worden beslist. Al is het een moeilijke beslissing.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is