Persbericht: Trammuseum: De Lijn blaast warm en koud

Op 12 februari 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Toerisme

 

Schepdaal – 12/02/2016 - De tramsite in Schepdaal is nog enkel te bezoeken op afspraak voor groepen.  Dit is voor gemeenteraadslid David De Freyne (N-VA) onbegrijpelijk.  Sinds 2006 werden, onder impuls van toenmalig Schepen van Cultuur en huidig burgemeester Willy Segers, met middelen van de Vlaamse overheid de loodsen grondig gerenoveerd.  Een laatste fase laat echter op zich wachten omdat de eigenaar, de vervoersmaatschappij De Lijn, niet goed weet wat het wil.  De onduidelijkheid over de toekomst van de site zorgt voor heel wat geruchten.

Al in 1887 werd de buurtspoorweglijn Schepdaal - Brussel Ninoofsepoort in dienst gesteld. De stelplaats in Schepdaal werd vanaf 1962 als het nationale museum voor de buurtspoorwegen gebruikt en is dan ook uniek in zijn soort.   Tot 1968 was de stelplaats nog gebruikt als tramstelplaats voor de lijn Brussel – Ninove.  In 1993 werd het stationsgebouw en de loodsen beschermd en in 1999 werd de site voor renovatie gesloten. 

Na de heropening in 2009 van deze unieke en beschermde site was deze ruimer toegankelijk voor publiek.  Herita, de erfgoedorganisatie die de het beheer van de site onder zijn hoede heeft tot 2020, moest noodgedwongen zijn ambities bijstellen.  Dit resulteerde in minder toegankelijkheid en leegstand.  Nochtans dient de laatste renovatiefase nog te gebeuren.  Maar de eigenaar verschaft geen duidelijkheid over wat het met de site van plan is.  ‘De Lijn is nu aan zet, maar als gemeente mogen we dit niet zomaar op zijn beloop laten’ zegt De Freyne.  Deze site kan naast een toeristische ook een culturele en maatschappelijke functie krijgen.

David De Freyne wil die gelegenheid aangrijpen om de site te ontsluiten voor verenigingen die geen bruikbare vergaderplaatsen vinden in Schepdaal.  ‘De laatste renovatie biedt de mogelijkheid om een multifunctionele bestemming te geven aan de site’ aldus De Freyne.  ‘Door een meerwaarde te creëren voor verenigingen uit de buurt kan de site nuttig worden ingevuld.   Los van het beheer op vlak van erfgoed waar door Herita goed werk levert, kan het gebruikersbeheer beter worden overgedragen aan lokale mensen.  Alleen zo kan deze site opnieuw de aandacht krijgen van het bredere publiek.  Dit uniek stukje erfgoed krijgt zo de aandacht dat het verdient.’

 

De Freyne David
0472/460567

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is