Aanpassing meerjarenplan 2024 Dilbeek

Op 19 december 2023, over deze onderwerpen: Financiën

Elk jaar opnieuw toetst het gemeentebestuur het Meerjarenplan aan de financiële realiteit en wordt het plan vervolgens bijgestuurd. Dat is ook dit jaar gebeurd. Het Dilbeekse bestuur heeft hierbij een aantal scherpe en moeilijke keuzes moeten maken om Dilbeek klaar te maken voor morgen, én ook financieel gezond te houden. Dilbeek mag immers – in tegenstelling tot de Vlaamse en federale overheden – geen begrotingstekort opbouwen. Anders gezegd, er mag geen euro te kort zijn in de begroting van Dilbeek.

 

Wat zijn de belangrijkste punten uit de begrotingsbesprekingen?

1. Algemene belastingen worden niet verhoogd

Dilbeek zal de stijgende kosten niet doorrekenen aan gezinnen en bedrijven. Ook zij hebben immers te maken met stijgende kosten. Het verhogen van de algemene lokale belastingen (aanvullende personenbelasting en onroerende voorheffing) is dan ook bij deze aanpassing niet aan de orde.

2. Geen vermindering van het personeelsbestand

Als we kwaliteitsvolle brede dienstverlening willen bieden aan de Dilbekenaar, hebben we sterke medewerkers nodig. Er wordt dan ook zeker niet geraakt aan het huidige personeelsbestand! Medewerkers die de gemeente verlaten, zullen ook in de toekomst nog vervangen worden. Enkele nieuwe toekomstige rollen die op de agenda stonden, worden voorlopig wel uitgesteld.

3. Meer middelen voor onderhoud en afvalophaling

Voor het groenonderhoud wordt een extra inspanning gedaan. Ondanks een sterke stijging van de marktprijzen, blijft het bestuur hierop inzetten. Onze werklieden zullen weer op volle kracht ondersteund worden door externe firma’s. Ook de verhoogde ophaalfrequentie voor GFT-afval, blijft behouden.

4. Toekomstgerichte investeringen

Toekomstgericht investeren in de Dilbeekse kernen, straten en gebouwen blijft voorop staan. Binnen de hoge investeringsambities van het bestuur werden een aantal projecten verschoven in de tijd om alles betaalbaar te houden en Dilbeek financieel gezond te houden. Wat werken staan er in 2024 zoal op de agenda?

  • Naast de afwerking van de Baron De Vironlaan, staat in 2024 ook de heraanleg van de Brusselstraat in Sint-Ulriks-Kapelle op de agenda. Hierdoor wordt opnieuw een belangrijke verbindingsweg uitgerust met veilige en degelijke fietspaden. Ook andere wegen worden verder aangepakt (Walravenslaan, Vlaanderenlaan, Wijngaardstraat, Wolsemwijk…).
  • Ook verschillende andere uitvoeringsdossiers zitten in de pijplijn: de uitbreiding van de school Klimop, het aanleggen van een speel- en recreatieterrein aan de Bosstraat in Groot-Bijgaarden, de verdere restauratie van de kasteelhoeve, forse investeringen in energiebesparende maatregelen,…

5. (Verkeers)veiligheid blijft prioritair

Op de belangrijkste invalswegen zullen trajectcontroles geplaatst worden. Deze zullen gebruikt worden om de snelheid te handhaven op deze drukke wegen maar ook voor politionele doeleinden zoals recherche en interventie. Hiermee wil Dilbeek de verkeersveiligheid van de weggebruikers verhogen, de leefbaarheid voor de buurtbewoners verbeteren én bestrijden we kleine en grote criminaliteit. Twee vliegen in één klap. Negen nieuwe trajectcontroles worden op een aantal strategische locaties ingesteld, verdeeld over de Dilbeekse deelgemeentes.

6. Pistes voor woonzorgcentrum worden herbekeken

In de huidige economische context heeft Dilbeek te maken met stijgende prijzen. De voorziene budgetten blijken ontoereikend om een nieuwbouw zoals voorzien betaalbaar te houden zonder Dilbeek financieel te zwaar te belasten met leningen. De stijging volledig doorrekenen aan de bewoners is ook geen optie. Dit zou resulteren in een te hoge dagprijs voor de bewoners. Daar kan Dilbeek als gemeente niet achter staan!

Dilbeek zal in het komende jaar verschillende pistes onderzoeken om verdere betaalbare keuzes te maken voor het woonzorgcentrum. Uiteraard blijft een kwaliteitsvolle dienstverlening naar de bewoners een absolute prioriteit!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is