U bent hier
Dilbeek geeft groen licht voor uitbreiding van het personeelskader van de politiezone
Dilbeek breidt de capaciteit van haar lokale politie uit tot 98 operationele leden. Het administratieve kader blijft status quo. Hiermee kiest het gemeentebestuur expliciet voor een operationele versterking op het terrein om zoveel mogelijk aan de actuele en toekomstige veiligheidsnoden te beantwoorden. En die zijn niet min!
De laatste jaren verschoven heel wat taken van de federale naar de lokale politie.
Daarnaast is er ook de toenemende werkdruk wegens de toename van meerdere criminaliteitsfenomenen. Dat was zeker het geval met de nasleep van de terreuraanslagen en het toenemend radicalisme. Dit vertolkte zich o.m. met de gevolgen van het Kanaalplan voor Molenbeek waardoor zich een verschuiving voordeed van allerlei illegale handelspraktijken, zwartwerk, of het opduiken van schimmige vennootschappen. Het leidde ook tot nieuwe beleidsdoelstellingen zoals bijvoorbeeld de gecoördineerde woonstcontroles (samen met gemeentelijke diensten). En vergeten we zeker de reguliere politietaken niet: tot de periode 2009-2012 prijkte Dilbeeks steevast bovenaan in de regionale inbraakstatistieken…
Het is met een heuse beleidsimpuls sinds 2013 dat het Dilbeekse politiekorps met meer personeel en middelen een inhaalbeweging kon realiseren.
Werklastmeting
De geschetste verschuivingen van federale taken richting lokale politie, een steeds maar stijgende interventiedruk, een snel veranderend maatschappijbeeld en een toename van allerlei criminaliteits- fenomenen in onze onmiddellijke omgeving naast de grootstad, bleken bij een tevredenheidsenquête bij het personeel steeds meer door te wegen.
Dit leidde opnieuw tot een voorstel voor nieuwe kaderuitbreiding die gisteren werd gefinaliseerd door de Dilbeekse gemeenteraad. Met een uitbreiding tot 98 operationele en 22 administratieve medewerkers bevestigt het gemeentebestuur deze stapsgewijze uitbreidingen sinds 2002. Telkens werden die in de raad met quasi unanimiteit van meerderheid en oppositie ondersteund.
Goedkeuring
Des te meer viel gisteren op dat de voltallige CD&V-, DNA- en Groen/sp.a-fracties zich onthielden bij de stemming. Nochtans: tot anderhalf jaar terug behoorden zij allen nog tot de Dilbeekse meerderheid.
N-VA fractieleider Jan Erkelbout: “Zij gebruikten daarvoor de vreemde motivering dat het geld zou kosten! Dat lijkt me echter het logische gevolg van een keuze voor personeelsuitbreiding. Daarmee kies je als bestuur resoluut voor de optie om je veiligheidsbeleid te versterken. Maar dat laatste kregen onze vroegere coalitiepartners blijkbaar niet over de lippen…” De fractieleider gaf namens de N-VA fractie zijn volle steun aan deze beslissing.
Burgemeester Willy Segers: “Hiermee benadrukken we exact wat we met N-VA nu reeds voor de tweede legislatuur op rij aan onze Dilbeekse bevolking willen bieden: een veilige thuis in een welvarend Dilbeek! Onze inwoners verdienen die garanties voor een degelijk veiligheidsbeleid. En onze politiemensen verdienen het om die belangrijke veiligheidstaken in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren! Hiermee volgen we ook het historisch proces sinds Dilbeek in 2002 koos voor een ééngemeentezone, inbegrepen de diverse kaderuitbreidingen die daar bij hoorden.
Het is nu duidelijk voor welke partijen het veiligheidsbeleid ècht belangrijk is in een gemeente als de onze, met de gekende en toenemende uitdagingen door onze ligging naast de grootstad. Onbegrijpelijk dat onze gewezen coalitiepartners zich nu afkeren van een visie die ze jarenlang deelden. Het biedt alvast die duidelijkheid: als ze dat al die tijd enkel maar voor de schijn deden, kan de bevolking dit nu beter inschatten…”