Geen terreinen, geen zomerfestivals.

Op 15 juni 2016, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening, Cultuur, Veiligheid
Feest

Begin mei raakte bekend dat Jospop, een van de Dilbeekse zomerfestivals noodgedwongen zijn editie 2016 niet kan laten doorgaan bij gebrek aan een terrein.  Het evenement ging reeds tientallen jaren door op de weide langs de IJsbergstraat.  De pachter besliste het terrein niet meer ter beschikking te stellen aan de organisatie.  Intussen leverde een zoektocht naar geschikte terreinen en eigenaars van terreinen, met steun van de gemeentelijke diensten, weinig resultaat op. 

Veel eigenaars en vooral pachters zien een evenement op hun weiland niet zitten. "Uiteraard hebben wij begrip voor de landbouwers", zegt David De Freyne (N-VA). "Een festival op gelijk welke locatie brengt ook enkele nadelen met zich mee. Maar organisatoren zijn bereid om hier ook samen naar oplossingen te zoeken. Indien dit een algemeen standpunt wordt bij terreineigenaars, dan mogen we binnenkort vele festivals vaarwel zeggen. Bij de terreinen die wel door eigenaars ter beschikking worden gesteld stoten organisatoren daarnaast op zeer strikte regels inzake ruimtelijke ordening en milieu."

Dit voorbeeld toont heel duidelijk aan dat de combinatie van een steeds kleiner wordend draagvlak bij private eigenaars en de verregaande regels inzake natuurbehoud, nefast worden voor veel evenementen. Steeds meer stoten vaak jonge vrijwilligers-organisatoren op een boel moeilijkheden.  Hierdoor neemt het enthousiasme en de drijfveer om zich nog maatschappelijk in te zetten af. Het zijn net de jeugdfestivals die ervoor zorgen dat jongeren een engagement vertonen. Want wie heeft nog niet geholpen als medewerker op één van de vele festivals. Het is daar dat jeugdige organisatoren hun eerste stappen zetten om later ook evenementen voor een ruimer publiek aan te durven.

De gemeente Dilbeek moet zich schikken naar de wetgeving ter zake en de adviezen van o.a. het Agentschap Bos en Natuur. Maar het is wel tijd om ook op bovenlokaal niveau duidelijk te maken dat de strikte regelgeving verschillende vrijwilligers ervan weerhoudt om nog veel initiatieven te nemen. Als we onze festivalcultuur in Vlaanderen willen behouden, moeten gemeenten hiervoor de nodige stappen zetten.

Raadslid De Freyne vroeg op de jongste gemeenteraad dat de gemeente zal bijdragen tot de dialoog tussen de verschillende actoren inzake festivals en publieke evenementen.   Het samenbrengen van organisatoren, eigenaars, pachters, geëngageerde bewoners,… kan volgens ons leiden tot het wegnemen van vele bezwaren en het oplossen van enkele knelpunten tussen alle actoren. Het gemeentebestuur bevestigde op de gemeenteraad van mei op dezelfde lijn te zitten. De inspanningen zullen verder gezet worden en een planningsinitiatief wordt onderzocht.

 

Voor meer info:  David De Freyne, david.de.freyne [at] gmail.com, 0472/460567

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is