U bent hier
Haalbaarheidsstudie opgestart naar mogelijke fusie van politiezones
In 2013 besliste Dilbeek om niet in te stappen in de voorbereide fusie van de Politiezones Beersel, St-Pieters-Leeuw en Halle. Zo bleef Dilbeek politioneel tot op vandaag een ééngemeentezone.
Tussendoor creëerden we wel een stapsgewijze samenwerking met buurgemeenten en kwam in 2014 uiteindelijk de "Politieassociatie CENTRUM" (PACE) tot stand tussen de politiezones Dilbeek, AMOW (Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel) en TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke).
Hierbij werden heel wat efficiëntiewinsten geboekt dmv gezamenlijke organisaties zoals cellenbewaking, inzet officier gerechtelijke politie, wachtdiensten, informatica, … Deze samenwerking leidde doorheen de jaren alvast tot bevredigende resultaten.
We staan nu 10 jaar verder en merken dat de hogere overheid een verplichte fusie van politiezones voor ogen houdt. Tegelijk is er een duidelijke afbouw merkbaar van de steun van de Federale Politie waardoor meer specialisaties naar het lokale niveau worden geduwd. Om hieraan het hoofd te kunnen bieden is een onderzoek naar schaalvergroting geen overbodige luxe. Ook voor Dilbeek.
Om deze problematiek proactief aan te pakken besliste het Dilbeekse schepencollege onze burgemeester vooruit te sturen om het pad te effenen. In december vorig jaar werden de eerste gesprekken gevoerd met een aantal collega-burgemeesters en korpschefs om de bereidheid te toetsen om de politieassociatie PACE om te vormen tot een fusie. Deze gesprekken verliepen positief zodat eind maart 2023 de Associatie dit formele standpunt officieel bevestigde.
Intussen werd ook de provinciegouverneur bij het verhaal betrokken. Hij onderschrijft deze fusiegedachte en laat zijn diensten steun verlenen bij de opmaak van een haalbaarheidsstudie. Een taskforce uit de diverse korpsen gaat hiermee aan de slag om tegen midden oktober 2023 “een studie uit te voeren naar de financiële, personele, organisatorische en operationele aspecten van een vrijwillige fusie van de 3 politiezones.”
Bedoeling is om na te gaan of via een fusie een betere basispolitiezorg in de betrokken gemeenten kan gerealiseerd worden. Als werkingskader wordt vertrokken van de optelsom van de bestaande personeelsformaties.
In oktober zijn er dan 3 mogelijkheden: ofwel is bijkomend onderzoek nodig, ofwel kan de fusieprocedure opgestart worden, ofwel komt er geen fusie. In geval van een fusie is het alvast zeker dat deze niet operationeel zal zijn vóór de nieuwe bestuursperiode van 2025. De Dilbeekse gemeenteraad nam in juni kennis van dit stappenplan.
Burgemeester Willy Segers: “Dit is een boeiende periode en tegelijk een mogelijke mijlpaal voor de verdere uitbouw van ons Dilbeeks veiligheidsbeleid. De uitdagingen nemen immers met de dag toe. Laat echter vooraf duidelijk zijn dat zulke fusie vanuit Dilbeek enkel zal aangegaan worden indien hiermee de slagkracht van onze politie kan worden verhoogd, de nabijheid van onze politiediensten in heel de zone gegarandeerd blijft en het geheel bestuurlijk-organisatorisch ook een win-win situatie betekent voor alle deelnemers. Dus ook voor Dilbeek!”