Provinciale waterverordening onwerkbaar

Op 12 oktober 2024, over deze onderwerpen: Leefmilieu en energie

Sinds 1 januari van dit jaar is er een nieuwe provinciale verordening in voege, die betrekking heeft op het bufferen en afvoeren van regenwater. Deze is nog strenger dan de Vlaamse (gewestelijke) verordening. Het principe van de provinciale verordening is dat regenwater niet meer mag afgevoerd worden naar de riolering. Alles moet op het privaat perceel gebufferd worden.

Vanaf 2025 geldt deze verordening ook voor het publiek domein. Regenwater van straten of pleinen mag niet meer afgevoerd worden maar moet gebufferd worden in Wadi’s (Water Afvoeren door Drainage en Infiltratie). “Absurd en onwerkbaar” stelt Dilbeeks schepen van Openbare Ruimte Stijn Quaghebeur.

Leem infiltreert slecht

“We zijn het eens met het principe dat water niet onmiddellijk massaal afgevoerd moet worden. Zoveel en zo lang als mogelijk bufferen zorgt ervoor dat beken en rivieren niet dadelijk vollopen. Maar de provinciale verordening gaat veel te ver en is in de praktijk niet uitvoerbaar” vervolgt Quaghebeur.

De bodem in Dilbeek, maar ook de omringende gemeenten, bestaat voornamelijk uit leemgrond. Leem heeft weinig tot geen infiltratiecapaciteit. Dat leidt tot absurde situaties.

Kostelijk en niet werkbaar

“Het “provinciaal” principe werd onlangs toegepast bij de aanleg van de fietssnelweg in Sint-Martens-Bodegem. Het regenwater wordt er opgevangen in een rioleringsbuis die overstort in een Wadi ter hoogte van de Tenbroekstraat. De Wadi ligt echter op leemgrond en infiltreert niet. Resultaat is een mooie vijver die permanent vol staat en overloopt bij hevige regen. Al het water loopt dan op de straat met een overstroming als gevolg” legt Stijn Quaghebeur uit. “Er moeten nu extra kosten gemaakt worden om een buis van 250m aan te leggen tot aan de gracht in de Tenbroekstraat.”

Tegenstrijdige regelgeving

Gemeenten zijn al 10-tallen jaren bezig met een gescheiden rioleringsstelsel te leggen. “Als de provincie Vlaams-Brabant voet bij stuk houdt, is de aanleg van dure dubbele rioleringen de facto overbodig. Mensen mogen namelijk hun overtollig regenwater niet meer afvoeren naar de riolering. Maar toch moeten we veel belastinggeld uitgeven aan 2 rioleringsbuizen. Ook onze rioolbeheerder Farys vindt dit te gek voor woorden en heeft destijds bezwaar ingediend tegen de verordening. Maar bij de provincie blijft men doof” beweert Stijn Quaghebeur.

Oproep

“Nu ook de provinciale verkiezingen voor de deur staan, denk ik dat het belangrijk is om dit thema aan te kaarten. Provincies zijn niet afgeschaft geraakt, maar hopelijk schaft men overbodige, onhaalbare en kostendrijvende regelgeving wél af na 13 oktober. Ik zal hier blijven voor strijden en roep mijn Vlaams-Brabantse gemeentelijke collega’s op hetzelfde te doen” besluit schepen Quaghebeur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is