Start huis-aan-huis GFT-ophaling in 2023

Op 10 oktober 2022, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening, Leefmilieu en energie

In januari 2023 is het zover. Vanaf dan zullen Dilbekenaren groente-, fruit-, tuinafval én voedselresten kunnen aanbieden in een GFT-zak. Dit is afval dat tot nu toe vaak wordt aangeboden in de restafvalzak. Bijgevolg zal de hoeveelheid restafval vanaf 2023 aanzienlijk slinken. Het restafval zal vanaf dat moment dan ook tweewekelijks worden opgehaald in plaats van wekelijks.  

Beter en meer recycleren

Uit de restafvalzakanalyse eind vorig jaar bleek dat er in de Dilbeekse restafvalzak zo’n 61,7% recycleerbaar afval zit. Dat komt overeen met maar liefst ruim 3360 ton per jaar en een verbrandingskost van bijna 600.000 euro. Het grootste aandeel (46,5%) bestaat uit groente-, fruit- en etensresten. En laat dat nu net het afval zijn dat in de GFT-zak mag!

“Met een GFT-inzameling aan huis willen we de Dilbekenaren de kans geven om afval beter te scheiden”, zegt schepen Stijn Quaghebeur. “Zo kan ook de Dilbekenaar bijdragen aan een vermindering van de hoeveelheid restafval. PMD en GFT kunnen gerecycleerd worden, restafval daarentegen niet. Uiteraard is het niet de bedoeling dat al het groenafval nu plots in gft-afvalzakken terecht komt. Wie aan composteren kan doen, blijft dit in de toekomst ook best doen.”

De GFT-ophaling zal tweewekelijks plaatsvinden. Gezien de verwachte impact op de hoeveelheid restafval van de Dilbekenaar, zal dit vanaf 2023 ook tweewekelijks worden opgehaald in plaats van wekelijks.

Drie formaten

De Dilbekenaar zal het formaat van GFT-zak kunnen kopen dat het best voldoet aan zijn noden. De GFT-zak zal verkrijgbaar zijn in drie verschillende formaten:

60 liter   1.00 euro/zak   12 kg

30 liter   0.50 euro/zak   8 kg

15 liter   0.25 euro/zak   4 kg

 

De Dilbekenaar kan hiervoor terecht op de plaatsen waar de restafvalzakken kunnen aangekocht worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is