Start van kunstzinnige wandelroute "De Blik van Bruegel"

Op 11 april 2019, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Toerisme

Herdenking Pieter Bruegel: Vlaamse grootmeester

Vanaf zaterdag 6 april, exact 450 jaar na de de dood van Pieter Bruegel, herdenkt het Pajottenland gedurende 7 maanden de Vlaamse grootmeester. Dilbeek neemt samen met Gaasbeek het voortouw en zette verschillende festiviteiten op touw. Zo werkte de Dilbeekse schepen voor Toerisme, Anneleen Van den Houte (N-VA), de afgelopen maanden mee aan 'De Blik van Bruegel', een kunstzinnige wandelroute door het prachtige landschap van Sint-Anna-Pede en omstreken. De wandelaars stappen er langs landschapspunten die Bruegel inspireerden tot het maken van verschillende meesterwerken.

Prachtige openluchttentoonstelling

Het betreft een prachtige openluchttentoonstelling waaraan maar liefst 15 kunstenaars gewerkt hebben, en niet van de minsten: zo verleenden Filip Dujardin, Gijs Van Vaerenbergh en Bas Smets hun medewerking aan het kunstproject. Deze Vlaamse meesters zijn onze internationale uithangborden bij uitstek!

Kerk van Sint-Anna-Pede als epicentrum

Epicentrum van het gebeuren is de kerk van Sint-Anna-Pede, die Bruegel meer dan 450 jaar geleden inspireerde voor één van zijn bekendste schilderijen "De parabel der blinden". Van daaruit gaat het via een wandelroute van 7 km langs plaatsen die Bruegel schilderde, zoals de pedemolen en de kapel van Sint-Anna-Pede. De kunstwerken zijn indrukwekkend en integreren perfect in het Dilbeekse landschap. Opmerkelijke zijn de windmolen "Study for a Windmill" van Gijs Van Vaerenbergh en "Artefact", dat de Italiaanse alpenrotsen voorstellen en op Bruegel een diepe indruk lieten, van Filip Dujardin. 

"Met 'De Blik van Bruegel' willen we mensen vanuit de hele wereld naar Dilbeek halen. De werken van Pieter Bruegel zijn dan ook wereldberoemd. Kom dan ook zeker een bezoek brengen aan de wandelroute in Dilbeek en de tentoonstelling in het Kasteel van Gaasbeek" aldus schepen Van den Houte. De tentoonstelling en wandelroute zijn open tot en met 31 oktober.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is