Vlaamse ambtenaar werkt maar woont niet in Brussel

Op 18 maart 2017, over deze onderwerpen: Woonbeleid


BRUSSEL / DILBEEK -

Amper 1,5 procent van de Vlaamse ambtenaren werkt én woont in Brussel. Dat blijkt uit cijfers die Willy Segers (N-VA) onlangs opvroeg.

"Brussel blijft voor de Vlaamse ambtenaar een werkstad," Willy Segers.

Vlaams parlementslid en Dilbeeks burgemeester Willy Segers vroeg bij Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD) cijfers op over het aantal Vlaamse ambtenaren dat in de hoofdstad werkt én woont.

Uit die cijfers blijkt dat slechts 414 van de 27.270 Vlaamse ambtenaren die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, er ook wonen. Met andere woorden: niet minder dan 98,5 procent ruilt na de werkuren de hoofdstad in voor een knusse Vlaamse woonst. De voorbije drie jaar bleef deze verhouding min of meer dezelfde en dat ondanks de almaar slechter wordende mobiliteit in Brussel en de rand.

Globale aanpak

Onderzoek wijst uit dat een overdosis lawaai, gebrekkige netheid, een weinig groene omgeving, beperkte veiligheid en de nauwelijks Nederlandstalige dienstverlening een impact hebben op die keuze van de Vlaamse ambtenaren. Ook opvallend: zelfs een pak Brusselse ambtenaren blijken niet eens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te wonen. Liefst 53 procent, om precies te zijn.

Om hier verandering in te brengen en het imago van de Vlaamse hoofdstad te verbeteren, voert de Vlaamse overheid met de Vlaamse Gemeenschapscommissie een gemeenschappelijk informatie- en promotiebeleid. Hierbij wordt meer ingezet op een globale en structurele aanpak dan op imagocampagnes.

De cijfers bevestigen dat de Vlaamse ambtenaar die in Brussel werkt, bijna zonder uitzondering in Vlaanderen woont”, zegt Willy Segers. “Je kan dat betreuren, maar Brussel blijft nu eenmaal voor de Vlaamse ambtenaar overduidelijk een werkstad en geen woonstad, ondanks de voordelen die horen bij het dichtbij het werk wonen.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170317_02785783

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is