U bent hier
Dilbeek schakelt volledig over naar LED verlichting
De komende 5 jaar zal Dilbeek volledig overschakelen naar LED-straatverlichting. In Dilbeek staan er 6.250 verlichtingspalen waarvan een kleine 6.000 nog geen energiezuinige LED-lampen hebben. Een aanzienlijke operatie dus.
Heel wat voordelen
LED-verlichting is niet alleen een pak energiezuiniger en zorgt bijgevolg voor minder CO2 uitstoot, het licht is ook meer gebundeld zodat het voor minder lichtvervuiling zorgt. Het is bovendien een pak klaarder en dus veiliger voor weggebruikers. Indien voorzien van de juiste bekabeling, is LED verlichting ook aanstuurbaar. Zo kan het licht tijdens de stille daluren (80% van de tijd) gedimd worden (branden op een lagere lichtsterkte) zodat het verbruik verder kan dalen.
Dilbeek betaalt vandaag jaarlijks een stevige energiefactuur van meer dan 300.000 euro. Door gradueel over te schakelen naar LED-verlichting kan deze factuur halveren!
Eerst investeren
“Een overschakeling naar LED-verlichting vergt een stevige investering” licht Stijn Quaghebeur, schepen van Openbare Werken, toe. “Maar het mag duidelijk zijn dat het een investering is die rendeert. De gemeente voorziet hiervoor een bedrag van 2,8 miljoen euro. Middelen die afkomstig zijn van de verkoop van het waternet aan De Watergroep. Dit geld wordt dus meer dan nuttig besteed en beoogt uiteindelijk een daling van de werkingskosten.”
Hoe?
Het ritme voor de vervanging is ambitieus. “We willen jaarlijks 1.250 lampen vervangen”, vervolgt Stijn Quaghebeur. “Dit zal gebeuren volgens twee methodieken: enerzijds wordt in het kader van de heraanlegprojecten van wegen gekeken of de verlichting aan vernieuwing toe is. Dit kan gaan van een vernieuwing van de lampen en verlichtingspalen maar ook over het ondergronds brengen van het elektriciteitsnet. In eerste instantie doen we dit voor de verbindingswegen en woonwijken. Voorbeeld hiervan is de vernieuwing van de verlichting langsheen de Dansaertlaan in het kader van de op til zijnde wegenwerken. Een tweede methodiek is de één op één vervanging. Enkel de lampen worden vervangen, in eerste instantie daar waar ze het meeste energie verbruiken. Zo zullen binnenkort de lampen vervangen worden op de Schepdaalstraat. De verbruikskost zal er dalen van 7.000 euro naar 2.000 euro per jaar.”
“In een aantal gevallen zal de omschakeling gepaard gaan met het ondergronds brengen van het elektriciteitsnet, in eerste instantie in woonstraten en verbindingswegen. In de meer landelijke en dunbevolkte straten laten we het elektricteitsnet bovengronds en doen we een 1 op 1 vervanging van de lampen.”
Projectplan
“Op dit ogenblik werken we samen met netbeheerder Eandis aan een projectplan om heel de operatie binnen tijd en budget uitgevoerd te krijgen. De eerste projecten zijn dit jaar al opgestart. De vervanging zal vanaf volgend jaar op kruissnelheid zijn. In 2022 zou Dilbeek volledig “in het LED” moeten zitten”, besluit Quaghebeur.