Dilbeek kan Brusselse waterintercommunale verlaten!

Op 14 juni 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu en energie, Mobiliteit & Openbare Werken

Voor het einde van het jaar kunnen alle Vlaamse gemeenten uittreden uit de waterintercommunale Vivaque.
De waterbevoorrading komt hierbij niet in het gedrang. De gemeenten kunnen aansluiten bij een andere waterintercommunale.
En ook de oude waterintercommunale IWVB kan ontbonden worden.
Deze overstap is het resultaat van een problematiek die al jaren aansleept, maar nu dankzij N-VA eindelijk tot een halt komt.

Kroniek van een aangekondigde uittrede

Sedert 2013 zetelt schepen Stijn Quaghebeur, bevoegd voor Openbare Werken, in twee waterintercommunales: IWVB en Vivaqua. "Dit was voor mij op zich al een vreemde vaststelling. Al snel bleek dat deze constructie ook meer dan ongezond was: als Dilbekenaar krijgen we onze factuur van IWVB maar de intercommunale die het werkelijke werk levert is de Brusselse waterintercommunale, waar ook Dilbeek in vertegenwoordigd is. IWVB bleek bovendien met een enorme schuldenberg te zitten, deels door oude en achterhaalde overeenkomsten met... Vivaqua. Resultaat is dat de Dilbekenaar het duurste water heeft van heel Vlaanderen."

Nog problemen

De investeringen in het waternet werden ook volledig door Vivaqua gedaan. Investeringen bleven op een laag pitje en in de helft van de gevallen moet de gemeente opdraaien voor de aanlegkosten. Stijn Quaghebeur: "De Dilbekenaar betaalt dus twee maal: een hoge waterfactuur en investeringen via de gemeentebelastingen". De zaak aankaarten hielp niet: de Vlaamse gemeenten zijn ondervertegenwoordigd in de raad van bestuur (4 van de 25 zitjes) en kregen geen gehoor. 

In 2014 beslisten de gewesten om het toezicht op de intercommunales onder de gewesten te laten vallen. Vivaqua kwam als hoofdzakelijk Brusselse intercommunale onder Brussels toezicht. "Deze factoren leidden ertoe dat een 10-tal Vlaamse gemeenten beslisten om uit te treden uit Vivaqua (beslissing gemeenteraad juni 2015).

Hydrobru

Vivaqua weigerde de Vlaamse gemeenten te laten uittreden, hoewel in tegenspraak met het samenwerkingsakkoord tussen de gewesten. De relaties verzuurden verder en rechtszaken werden ingespannen. Intussen had Vivaqua fusieplannen met een ander Brusselse waterintercommunale, Hydrobru.

Deze laatste heeft echter een gigantische schuldenberg. De Vlaamse gemeenten zouden zo deel gaan uitmaken van een fusie-intercommunale waarvan de schuld plots toenam met factor 4. Met grote gevolgen voor de investeringen en waterprijs. "Onder impuls van Luc De Coninck, N-VA burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw en mezelf, hebben we het Vlaams Parlement ingeschakeld om een belangenconflict in te roepen tegen een beslissing van het Brussels Parlement die de fusie mogelijk moest maken" vervolgt Quaghebeur.

Stroomversnelling

Het belangenconflict bracht alles in een stroomversnelling. Vivaqua en de Vlaamse gemeenten gingen rond tafel zitten om tot een vergelijk te komen. De raad van bestuur van Vivaqua keurde dit goed op haar zitting van 24 mei. De gemeenten worden geacht dit ook te doen in de gemeenteraden van juni. 

Wat nu?

"Door de uittreding komt het waternet terug in handen van de gemeente" zegt Stijn Quaghebeur. "Hierdoor hebben we de handen vrij om aan te sluiten bij een Vlaamse waterintercommunale (of een nieuwe op te richten). Einddoel moet zijn: een lagere waterfactuur, meer investeringen in het waternet van onze gemeente zonder de begroting te belasten én een correcte dienstverlening. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar het eindresultaat zal in het voordeel zijn van elke Dilbekenaar", besluit een verheugde schepen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is