Extra bewaking op parking Groot-Bijgaarden

Op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid

De tijdelijke maatregelen die vorige week in voege traden op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden, worden vervangen door lange termijn maatregelen.

Vorige week besloten de gemeentebesturen van Dilbeek en Asse, samen met de federale politie om het lang-parkeren richting kust voor vrachtwagens uit te sluiten tussen 22u en 06u. De laatste incidenten op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden waarbij groepen illegalen slaags raakten met de politie (19 januari) en de overval over 2 vrachtwagenchauffeurs (26 januari) waren voor de lokale besturen van Dilbeek en Asse de druppel die de emmer deed overlopen.

Cijfers uit interventiefiches van de lokale politiezones van Dilbeek en AMOW bevestigen dat in 2017 meer dan 350 keer moest tussengekomen worden, vooral ’s nachts. Reken daarbij dat wij ook bijstand verlenen aan de federale wegpolitie die specifiek bevoegd is voor de snelwegparkings en dan begrijpt hopelijk iedereen dat dit de capaciteit en inzet van de lokale politie overstijgt,” aldus burgemeester Willy Segers.

Het sluiten van de parking was een tijdelijke noodoplossing om de veiligheid te vrijwaren van bewoners, bezoekers, uitbaters, vrachtwagenbestuurders en politieagenten.

Het plan Migratie dat ministers Weyts en Jambon uitwerkten, bood soelaas op middellange en lange termijn.
"Vooral luik 1 en 2 biedt ons als lokaal bestuur alvast duidelijke garanties: er komen onmiddellijke inspanningen voor extra-bewaking op de parkings - waaronder die van Bijgaarden  -  alsook extra controles op de bewegingen van transmigranten in stations, treinen of openbaar vervoer…”

Concreet zal er in Bijgaarden permanente aanwezigheid zijn van de federale politie in afwachting dat privé-bewaking dit overneemt.

Ook de opvangscapaciteit in gesloten centra wordt opgedreven, waardoor sans-papiers zich niet langer ongemoeid kunnen blijven verplaatsen.

“Ook dit laatste is voor de situatie in Bijgaarden cruciaal: de nachtelijke toestroom van illegalen is voornamelijk afkomstig vanuit Brussel en het Maxiliaanpark. Het droogleggen van die routes zal ongetwijfeld ook een gunstige invloed hebben op de overlast in Bijgaarden!”, meent Segers.

De gemeente Dilbeek zal dan ook niet langer overgaan tot het uitvoeren van de voorziene sluiting van de parking tijdens de nachtelijke uren. Toch zit men binnenkort samen met de uitbater om de aanpassingen van de infrastructuur op middenlange termijn te bespreken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is