Jaarlijks 2,5 miljoen extra voor zorg en welzijn in Vlaams-Brabant

Op 14 december 2017, over deze onderwerpen: Sociale zaken
zorg

Deze maand nog zal het Vlaams Parlement jaarlijks 2,5 miljoen euro extra voorzien voor welzijns- en zorginfrastructuur in Vlaams-Brabant. N-VA-volksvertegenwoordigers Willy Segers, Lorin Parys en Peter Persyn dienden een decreet in dat daarvoor zal zorgen. Dat extra geld is meer dan nodig want Vlaams-Brabant loopt al jaren achterop. Verschillende studies tonen aan dat er zeker in de 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde nood is aan een inhaalbeweging. Zo hebben alle andere Vlaamse provincies per 10.000 jongeren 50 plaatsen in de bijzondere jeugdbijstand, terwijl er in Vlaams-Brabant maar 30 zijn.

Voor Halle-Vilvoorde zijn er bovendien maar 26 plaatsen per 10.000 personen. Daarnaast krijgt het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) van Halle-Vilvoorde slechts 7,4 euro per inwoner, terwijl het gemiddelde voor heel Vlaanderen 12,34 euro bedraagt. “De nood aan extra middelen is broodnodig, langer wachten is echt geen optie”, zegt Willy Segers, die als burgemeester van Dilbeek, de grootste gemeente van Halle-Vilvoorde, dagelijks met de situatie geconfronteerd wordt.

 Niet enkel geld voor bakstenen

Met de jaarlijkse injectie van 2.5 miljoen euro wil men investeren in infrastructuur. De middelen die nodig zijn voor de uitbating van zorgvoorzieningen, zullen door de Vlaamse overheid worden bijgepast. “We voorzien niet enkel geld voor bakstenen, er werden ook afspraken gemaakt met minister Vandeurzen zodat de nieuwe rusthuizen, centra voor jeugdbijstand en andere voorzieningen snel middelen krijgen om het juiste personeel in te schakelen. Zo kunnen we binnen een aantal jaren hopelijk zeggen dat de kloof met de rest van Vlaanderen definitief gedicht is”, besluit Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is