“Zonder festivals is er ook geen verenigingsleven”

Op 17 juni 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Jeugd, Sociaal weefsel, Toerisme
Festival

Op vraag van gemeenteraadslid David De Freyne (N-VA) wil het gemeentebestuur van Dilbeek festivalorganisatoren en grondeigenaars rond de tafel brengen. De Freyne wil zo het festivalleven in Dilbeek redden en een nieuw Jospop-debacle vermijden.

Deze zomer gaat het bekende Schepdaalse festival Jospop niet door. De organisatoren vonden geen geschikte locatie, nadat de landbouwer die al jaren zijn terrein langs de IJsbergstraat verhuurt, besloot dat het genoeg was. Jospop ging op zoek naar een nieuwe locatie en vond die ook op het terrein Berg en Dal langs de Ninoofsesteenweg. Wegens een negatief advies van het Agentschap voor Natuur en Bos kon het festival ook daar niet doorgaan.

Zulke problemen moeten in de toekomst vermeden worden, vindt gemeenteraadslid David De Freyne (N-VA). Daarop stelde hij op de laatste gemeenteraad het bestuur voor om samen na te denken over oplossingen. Concreet wil De Freyne de gemeente Dilbeek warm maken om bij te dragen tot de dialoog tussen verschillende partijen wanneer het gaat om festivals of andere publieke evenementen. “Het voorbeeld van Jospop toont aan dat er een steeds kleiner draagvlak ontstaat bij private eigenaars om hun terreinen te verhuren”, zegt De Freyne. “Ik kan uiteraard begrip opbrengen voor landbouwers, want een festival op hun terrein heeft ook nadelen, maar organisatoren zijn bereid om ook daarvoor oplossingen te zoeken. Zij houden immers ook van duidelijke afspraken. Indien terreineigenaars zich massaal terugtrekken, moeten we binnenkort echter veel festivals vaarwel zeggen.

Festivalcultuur

De Freyne wil ook het overleg met overheden vergemakkelijken. “Wanneer festivalorganisatoren eindelijk een akkoord met grondeigenaars hebben, stuiten ze nog vaak op strikte regels inzake ruimtelijke ordening en milieu”, zegt hij. “De gemeenten moeten zich voor vergunningen bijvoorbeeld houden aan adviezen van het Agentschap voor Natuur en Bos, maar het wordt wel eens tijd om ook bovenlokaal duidelijk te maken dat de strikte regelgeving verschillende organisatoren ervan weerhoudt om iets te organiseren. Als we onze festivalcultuur in Vlaanderen willen behouden, moeten de gemeenten hiervoor de nodige stappen zetten. Het zijn de festivals die jongeren leren om engagement te tonen en zich later in te zetten in het verenigingsleven. Als de festivals verloren gaan, verdwijnen tegelijkertijd ook het verenigingsleven en de vele vrijwilligers”, zegt David De Freyne. Het gemeentebestuur besloot om verdere inspanningen te leveren om alle actoren samen te brengen. Er wordt een planningsinitiatief onderzocht.

DIETER HAUTMAN ■

Bron: Het Nieuwsblad; 17/06/2016; P. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is