U bent hier
Geen onderhandelingen met mes op de keel
Afgelopen weken liet Open VLD weten open te staan om uit de politieke impasse te geraken die het zelf had gecreëerd door éénzijdig en zonder overleg een belastingverlaging door te drukken met steun van de Franstalige partij Union.
Ook de coalitie, bij monde van burgemeester Willy Segers, had meermaals de hand uit gestoken om naar een onderhandelde oplossing te zoeken gelet op de nieuwe verhoudingen in de gemeenteraad. En dit in belang van Dilbeek en haar inwoners.
De bestuurscoalitie onderhandelt echter bij voorkeur niet met het mes op de keel. Daarom stelde burgemeester Segers ook voor om eerst samen het budget te bekijken en dan een meerjarenplanning goed te keuren, zodat via een gezamenlijke beslissing zou gekeken worden waar een eventuele belastingsverlaging haalbaar was.
Open VLD voerde in november de ‘forcing’ en ging toch door. Dat verhaal is bekend. Na een klacht van de coalitie werd het punt van de belastingsverlaging echter geschorst door de gouverneur. In eerste instantie wegens vormfouten, over de inhoud heeft hij zich nog niet uitgesproken.
Wat ons betreft een momentum om van de kant van OpenVLD te laten blijken dat zij het écht menen om naar een onderhandelde oplossing te zoeken. Nu bleek echter dat Open VLD na de schorsing, onmiddellijk en opnieuw éénzijdig, de belastingsverlaging door de gemeenteraad van dinsdag (24 januari) wilde jagen met de steun van Union des Francophones. Wil men nu een overeenkomst of niet? "Onderhandelen over iets waarvan de uitkomst op voorhand al vast ligt, is niet echt een onderhandeling. Van deze politieke spelletjes wordt niemand beter, ook de burger niet die men claimt te vertegenwoordigen” zegt burgemeester Segers.
In een eerste gesprek overhandigde OpenVLD een aantal voorstellen voor aanpassingen aan het meerjarenplan die een noodzakelijk gevolg zijn van een belastingsverlaging. Een kant-en-klaar voorstel om jaarlijks 1,4 miljoen euro te besparen was dat echter niet. Er zitten veel éénmalige maatregelen in (investeringen, verkoop van gronden) en een aantal dossiers zijn al zodanig ver gevorderd dat ze niet meer terug te draaien zijn (aanbestede werken, volledig uitgetekende plannen)… Tenzij men bereid is fikse schadeclaims te willen slikken, bovenop de besparingen”.
We blijven dus oproepen om rond de tafel te zitten, maar zonder op voorhand de uitkomst, vast te leggen. Dat is immers te gek voor woorden. Spijtig genoeg bleek OpenVLD op de gemeenteraad niet tot deze onderhandeling bereid. Meer nog, ondanks herhaalde vraag, krijgen de inwoners van Dilbeek geen inzage in hun besparingsplannen. De coalitie vroeg per beleidsdomein aan de gemeenteraad om sommige thema’s te vrijwaren van besparingen. Deze punten kregen geen enkele steun van OpenVLD. Thema’s zoals onderwijs, jeugd, politie, openbare werken, welzijn…: op elk van deze domeinen wenst OpenVLD te besparen, alleen mogen de Dilbekenaren niet weten hoe.