Gemeentebestuur wil burgers meer en beter betrekken bij beleid

Op 22 september 2020, over deze onderwerpen: Communicatie en Dienstverlening, Cultuur, Jeugd, Sociaal weefsel, Sport

Op 6 juli nam het college een princiepsbeslissing om vanaf 1 januari de werking van de “stroom” Vrije Tijd te organiseren vanuit de gemeente en niet meer via 2 extra structuren (EVA vzw’s).
Tegelijkertijd wil het bestuur de banden met burgers, vrijwilligers en adviesraden versterken door naar nieuwe en moderne participatievormen te zoeken.

 
Op de gemeenteraad van 22 september - waar deze princiepsbeslissing ter bevestiging werd voorgelegd - werd door burgers gevraagd om eerst met de adviesraden in gesprek te gaan en de start van een nieuw traject uit te stellen.
Uiteraard zal er met de adviesraden in gesprek gegaan worden maar het opstarten van een denkoefening om inspraak op een hedendaagse manier in te vullen, zullen we niet uitstellen. Integendeel. Het is broodnodig. Al jaren
worstelen veel gemeenten over hoe burgers bij het beleid te betrekken en stoten we op de beperkingen van de oude manier van inspraak via adviesraden.
Dankbaar voor alle inzet van de betrokkenen gelooft het bestuur dat vrijwilligerswerk en burgerparticipatie veel meer kan betekenen dan een afvaardiging in een bestuursorgaan.


Wat wil het gemeentebestuur nu juist doen?


Simpelweg: vereenvoudigen om beter te kunnen werken en dus onze burgers te dienen. Eénduidigheid. Het personeel van Vrije Tijd moet kunnen werken zonder zich af te vragen wie bevoegd is, op welke agenda een beslissing moet
geagendeerd worden enz. Minder vorm, meer inhoud en betere dienstverlening!


Wat willen we nog doen?


Burgers meer en beter betrekken bij het beleid. Enerzijds stoelt dit vandaag op traditionele adviesraden, die beperkt blijven tot één doelgroep. Anderzijds participatie van alle burgers over projecten die de gemeente wil realiseren. Soms loopt dit goed, soms ook minder goed. Mensen willen betrokken worden maar niet meer op de traditionele manier zoals ze vanaf de jaren 70 heeft vorm gekregen. Daarom starten we, in samenwerking met een externe neutrale partner, een gezamenlijk denkoefening voor heel Dilbeek om dit vorm te kunnen geven. Wij hopen dat elke adviesraad, burger, vereniging, vrijwilliger hier met een open vizier wil aan meewerken.
Met de waardevolle en deskundige inbreng van de burgers zijn we overtuigd om tot een sterkere samenwerking en inspraak te komen dan dat Dilbeek ooit gekend heeft. Het neemt iedereen mee die zich wil engageren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is