Taalproject anderstalige ouders in Dilbeekse scholen: positief resultaat!

Op 21 juni 2018, over deze onderwerpen: Inburgering, Onderwijs, Sociaal weefsel, Vlaams karakter
Taalbad ouders Dilbeekse scholen

De werkgroep Vlaams Beleid, o.l.v. burgemeester Willy Segers (N-VA), werkte samen met de onderwijsdiensten een specifiek taalproject uit voor anderstalige ouders. Want communiceren in het Nederlands met de leerkracht, de schooldirectie, de andere ouders of het begrijpen van schoolbrieven of richtlijnen is voor hen niet evident.

Daarom werd gekozen voor een aanpak ‘van ouderparticipatie op maat’ met een testproject in de vrije kleuterschool Trip Trap en de gemeentelijke lagere school De Klimop. Het Centrum voor Basiseducatie zorgde voor de uitvoering.  

Concreet volgden 13 ouders van november 2017 tot 20 juni 2018 op woensdagvoormiddag de lessen.

Deze stonden volledig in het teken van de schoolwereld en zijn een combinatie van Nederlands oefenen en maatschappelijke oriëntatie. Er werd gewerkt met materiaal uit de school zoals brieven, de klasagenda, kalender. Ook praktisch taalgebruik voor contacten met de school werd geoefend (oudercontact, schoolfeest…) en er werd ook actief naar de klassen gegaan.

Vandaag was het er het slotmoment van dit project dat bijgewoond werd door vele belangstellenden. De ouders maakten samen hapjes voor zichzelf en de schoolkinderen. Het enthousiasme van de betrokken ouders versterkt ons alvast in het opzet om dit in de toekomst ook uit te breiden naar andere Dilbeekse scholen. Er is zeker interesse en er is een budget voor vrijgemaakt.

Dit project staat niet alleen. Er zijn gelijkaardige projecten rond taalstimulering, zoals de ‘taalcoaching in de sportclub’ en ‘boekenbende aan huis’. Deze worden financieel gesteund door de Vlaamse overheid voor “het versterken van het specifiek karakter van de Vlaamse Rand”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is